Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στεγάζεται στο Καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, η μονή μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος του Γιουσούφ πασά, ενώ κατά τα νεότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογράφος και αποθήκη στρατιωτικών ειδών (μόλις το 1963 άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο).
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: στο ανατολικό τμήμα του κτηρίου εκτίθενται ευρήματα από τα Νεολιθικά χρόνια έως και την Υστερομινωική περίοδο, ενώ στο δυτικό τμήμα τα ευρήματα από τη Γεωμετρική περίοδο έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Τα ευρήματα των διαφόρων χρονικών περιόδων είναι ταξινομημένα είτε με βάση τον τόπο εύρεσης, είτε σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (ταφικά ευρήματα, ευρήματα οικισμών κλπ.).
Μπαίνοντας στο μουσείο, για να δείτε την πρώτη ενότητα εκθεμάτων πρέπει να κινηθείτε από τα αριστερά προς τα δεξιά. Εδώ εκτίθενται ευρήματα της τελευταίας πεντηκονταετίας, τα οποία αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικούνταν χωρίς διακοπή από τα Νεολιθικά έως τα Ρωμαϊκά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα κατάλοιπα των νεολιθικών οικισμών στο νομό Χανίων έχουν βρεθεί σε σπήλαια (Σπήλαιο Πλατυβόλα στην Προθήκη 1, Σπήλαιο Μαμελούκου στην Προθήκη 6), τα οποία συνέχισαν να χρησιμοποιούνται και κατά τα Μινωικά χρόνια, κυρίως ως τόποι λατρείας. Τα ευρήματα από τον οικισμό που έχει ανασκαφεί στο λόφο Καστέλι των Χανίων είναι επίσης εντυπωσιακά. Ο οικισμός αυτός, που καταστράφηκε το 1450 π.Χ., θεωρείται ο πιο σημαντικός της περιοχής και οι μελετητές τον ταυτίζουν με την αρχαία Κυδωνία.
Έξω από τις προθήκες, σε διάφορα σημεία της αίθουσας, εκτίθενται πήλινες σαρκοφάγοι με ζωγραφική διακόσμηση, που προέρχονται από νεκροταφεία που έχουν ανασκαφεί στη δυτική Κρήτη. Η ακμή κατά την περίοδο αυτή επιβεβαιώνεται από τα πλούσια ταφικά ευρήματα (κοσμήματα και σφραγίδες από ημιπολίτιμους λίθους, αγγεία).
Η δεύτερη ενότητα ξεκινά από τη Γεωμετρική εποχή (1000-700 π.Χ.). Τα ευρήματα εδώ είναι περιορισμένα και προέρχονται κυρίως από νεκροταφεία: πήλινα αγγεία, λιγοστά σιδερένια όπλα, κοσμήματα, πήλινα ειδώλια. Η Αρχαϊκή και η Κλασική περίοδος αντιπροσωπεύονται με περιορισμένα επίσης ευρήματα. Για το γεγονός από ευθύνονται μάλλον οι διαρκείς πόλεμοι μεταξύ των κρητικών πόλεων, που μνημονεύονται από τους αρχαίους συγγραφείς.
Οι πόλεις της περιοχής ακμάζουν ξανά από τον 4ο αι. π.Χ., γι' αυτό και τα ευρήματα από την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο είναι πράγματι εντυπωσιακά, όπως φαίνεται από τα κτερίσματα των τάφων (στεφάνια, χρυσά διαδήματα, χρυσές ταινίες, χρυσά σκουλαρίκια και δακτυλίδια, αργυρές περόνες κ.α.), τα πήλινα ειδώλια, τα γλυπτά αλλά και τα ψηφιδωτά.
Το 2000 δωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη που εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα μινωικής κεραμικής, κοσμήματα, όπλα, αγγεία κλπ.

Χάληδων 28, 731 31, Χανιά
Τηλ: 28210 90334
Καθημερινά εκτός Δευτέρας: 08:30 - 15:00
Είσοδος: 2,00€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου