... στην πόλη των Χανίων

Μια περιήγηση στην πόλη των Χανίων μπορεί να αρχίσει από το πανέμορφο Ενετικό Λιμάνι, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Γύρω από την πλατεία Σαντριβάνι, που ειδικά το καλοκαίρι είναι από τα βασικά σημεία που διασκεδάζει η πόλη, μπορεί κανείς να δει τα παλιά σπίτια με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό ενετικών και τουρκικών στοιχείων να παίρνουν διαφορετικούς όσο και γοητευτικούς χρωματισμούς, ανάλογα με την ώρα της μέςρας και το φως του ήλιου.
Είτε λουσμένο στο γλυκό φως του καλοκαιρινού απογεύματος, είτε ανεμοδαρμένο από τη χειμωνιάτηκη θύελλα, το λιμάνι των Χανίων έχει πάντα τη δική του μαγεία.
Στη δυτική άκρη του λιμανιού βρίσκεται το ενετικό φρούριο Φιρκά, που, αφού λειτούργησε ως στρατώνας και φυλακή, σήμερα στεγάζει το ενδιαφέρον Ναυτικό Μουσείο της πόλης. Αν περπατήσετε στην προκυμαία προς τα ανατολικά, θα συναντήσετε πρώτα το εντυπωσιακό Τζαμί των Γενιτσάρων, το πιο παλιό τζαμί της Κρήτης, και εν συνεχεία τα επιβλητικά ενετικά νεώρια (σώζονται 7 από ένα αρχικό σύνολο 17). Απέναντί τους βρίσκεται ο λιμενοβραχίοντας και ο αναστηλωμένος ενετικός φάρος.
Πίσω από το Τζαμί των Γενιτσάρων διακρίνεται ο λόφος του Καστελίου, η παλιά ακρόπολη του νησιού. Εκεί βρίσκονταν τα μέγαρα των ενετών αρχόντων και το palazzo του προβλεπτή της πόλης. Επίσης, εκεί, στην οδό Κανεβάρο και στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, μπορείτε να δείτε τις ανασκαφές που έχουν φέρει στο φως το μινωικό παρελθόν των Χανίων. Πιο ανατολικά ακόμη, βρίσκεται η συνοικία Σπλάτζια, η παλιά τούρκικη γειτονιά, με τα γραφικά δρομάκια της και τα λαϊκά σπίτια της. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον καθολικό ναό του Αγίου Ρόκκου, προστάτη της πόλης από τις επιδημίες πανώλης που μάστιζαν το νησί.
Ακολουθώντας και πάλι πορεία προς τα δυτικά, ο επισκέπτης συναντά την οδό Σκρίντλοφ, με τα πολύβουα μικρά καταστήματά της, και την οδό Χάληδων, κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης. Εδώ βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε κτήριο που στέγαζε κατά τον 16ο αιώνα μοναστήρι Φραγκισκανών. Απέναντι σώζεται ακόμη ένα παλιό τουρκικό χαμάμ, που αργότερα λειτούργησε και ως καμπανοχυτήριο.
Τα μικρά δρομάκια πίσω από την οδό Ζαμπελίου αποτελούσαν παλιά το περίγραμμα της Εβραϊκής συνοικίας, ενώ στην οδό Κονδυλάκη βρίσκονταν τα σπίτια των επιφανών Εβραίων της πόλης. Πιο πίσω, μπορείτε να δείτε τον προμαχώνα Σκιάβο, ζωντανή ανάμνηση των οχυρώσεων του Sanmicheli. Στην οδό Ζαμπελίου, αλλά και πιο δυτικά στη συνοικία του Τοπανά, υπάρχουν άφθονα καλοδιατηρημένα ενετικά σπίτια, συχνά με τις απαραίτητες προσθήκες της περιόδου της Τουρκοκρατίας (ξλύλινα μπαλκόνια, καφασωτά παράθυρα). Ο καλύτερος τρόπος για να νιώσει ο επισκέπτης τη μοναδική ατμόσφαιρα των Χανίων είναι να περπατήσει, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, στα σοκάκια της παλιάς πόλης.
Στο όριο της παλιάς πόλης, εκεί όπου βρισκόταν ο κεντρικός προμαχώνας και η τάφρος, χτίστηκε και η τάφρος, χτίστηκε το 1911 η σκεπαστή Δημοτική Αγορά της πόλης. Ακολουθώντας το πρότυπο της δημοτικής αγοράς της Μασσαλίας, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές σκεπαστές αγορές των μαλκανίων και αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε.
Όσο γοητευτική κι αν είναι η παλιά πόλη των Χανίων, αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο και μια περιήγηση στη νέα πόλη των Χανίων. Μπορείτε να επισκεφτείτε το δροσερό Δημοτικό Κήπο, έργο του Ρεούφ παδά, καθώς και τη συνοικία της Χαλέπας, για να δείτε ιδιαίτερα κομψές επαύλεις και βίλες ευτωπαϊκής αισθητικής από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα (ανάμεσά τους και την κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου